Днес излита първият самолет по възобновената авиолиния София-Скопие. Полетът, който ще

...
Днес излита първият самолет по възобновената авиолиния София-Скопие. Полетът, който ще
Коментари Харесай

Първи полет по авиолинията София-Скопие

Днес излетява първият аероплан по обновената авиолиния София-Скопие. Полетът, който ще осъществя самолетна компания " Гъливер ", се чака да дойде на международното летище в столицата на Република Северна Македония около 9:45 ч. локално време, а на борда ще пътуват македонска и българска делегация, водена от министрите на превоза на двете страни Николай Събев и Благой Бочварски. Част от делегацията са и туроператори от двете страни, предава Българска телеграфна агенция. 

В Скопие ще бъдат разисквани елементи към бъдещото опериране на авиолинията, която се чака да се трансформира в постоянна от идващия месец. Туроператорите ще могат да обменят информация за вероятни туристически пакети, които да оказват помощ да се усили броят на визитите на туристи от двете страни. 

Самолетното свързване сред столиците на Република Северна Македония и Република България е първата съответна стъпка в съдействието, което оповестиха на първата си среща в Скопие на 18 януари тази година министър председателите Кирил Петков и Димитър Ковачевски. На 25 януари двете държавни управления поведоха в София и взаимно съвещание, подписвайки меморандум за подсилване на инфраструктурната съгласуваност сред двете страни. 

Това не е първата авиолиния, която непосредствено свързва двете столици, добавя организацията. На 25 април 1965 година е открита интернационална въздушна линия на ТАБСО по маршрута София - Скопие. В 08:00 ч. от аерогара София излетява първият аероплан ИЛ-14, който след 51 минути каца на летището в Скопие. Пътниците са посрещнати от публични лица, отпред с републиканския секретар по превоза и известията Георги Русковски, от публицисти и доста жители. Първият курс по новата линия е осъществен от екипаж в състав: пълководец Владимир Владов, втори водач - Христо Костадинов, радист - Петър Кунов, монтьор - Лазар Ташков и стюардеси - Мария Иванова и Любка Стоилова. Полетите от София до Скопие се извършват в неделя.

Години по-късно, откакто на 15 януари 1992 година България публично признава Република Македония, през м. март същата година министърът на превоза Александър Александров се договаря с министъра на превоза и известията на Република Македония Александър Лепавцов въздушната линия по маршрут София-Тирана, открита година по-рано, да бъде с непосредствено кацане в Скопие. На 6 май 1992 година в София министърът на превоза Александър Александров публично открива линията. С първия полет на 6 май 1992 година от Скопие идва министърът на превоза и известията на Македония Александър Лепавцов.

На 21 май 1992 година вечерта по новооткритата постоянна линия София-Скопие е осъществен полет на държавната самолетна компания " Хемус ер ". Със аероплан " Як-40 " пътуват 25 пасажери, като полетът продължава към 20 минути. Полетите от София до Скопие се извършват в четвъртък, петък и събота сутринта, а в противоположната посока в понеделник, вторник и сряда. Билетът в едната посока коства 60 $, а в двете направления - 90 $. Авиокомпанията " Пал Еър " също прави полетите до София също със самолети " Як-40 ".

На 14 декември 2007 година министърът на превоза Петър Мутафчиев открива авиолинията по маршрута София-Скопие, която се обслужва от самолетната компания " България ер ". В приветственото си слово Мутафчиев показва, че откриването на авиолинията цели да бъдат нормализирани авиовръзките на България с всички европейски столици. На летището в Скопие са посрещнати от Миле Янакиески - министър на превоза и известията на югозападната ни съседка, заместник-министъра на превоза и известията Скендер Палоши, и посланикът на България в Македония Михо Михов. Линията София - Скопие се покрива три пъти седмично и има доста добра връзка в София по дестинациите за останалите европейски столици. Цената на билет по линията София-Скопие в едната посока е 39 евро. Полетите са прекъснати от превозвача през 2009 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР